החלטנו להתגרש ללא הליך גירושין ארוך ומייגע, האם ניתן לעשות זאת ללא התערבות עורכי דין? כן!!
אז, למה כדאי לשים לב כשכותבים הסכם גירושין? על אלו נושאים לשים דגש? ומה פשוט חייב להופיע?
-
רכוש
ההסכם צריך לעמוד על כל ענייני הרכוש, לרבות חלוקת הרכוש, אופן פירוק שיתוף דירת מגורים, חלוקתה, אופן תשלומי המשכנתא ובגדול כל סוגיה משפטית אשר עלולה לעלות בנושא.
מיטלטלין-
שימו לב, כי על ההסכם לעמוד גם בענייני המיטלטלין שבין בני הזוג, כלי רכב ואף זכויות סוציאליות שנצברו על ידי הצדדים מיום הנישואין ועד ליום הפרידה.
מה עושים כשבני זוג בעלי עסקים משותפים?
מקרה זה מחייב קבלת חוות דעת מעורך הדין בכדי לבחון כיצד ניתן לחלק את הנכסים מבלי לפגוע בהכנסה של כל אחד מבני הזוג.
-
משמורת הילדים והסדרי שהות
עניין זה הינו מרכזי וחשוב בחיי ילדיכם. הילדים זקוקים למסגרת וקביעות ולכן יש לקבוע מראש על זמני שהות הילדים במחיצת כל הורה, מי ההורה המשמורן ומי יקבל הסדרי שהות או אולי שני ההורים יהיו משמורנים וזמנם של הילדים יחולק באופן שווה בין הצדדים.
מדובר בנושא רגיש ומורכב, ובשל היותו כזה הוא צריך להתבצע ברגישות והבנה כלפי כל צד, אל תחששו להתעכב על הנושא בכללותו!
-
מזונות
על ההסכם לכלול סעיף שיקבע את גובה המזונות שהוסכם בין הצדדים, כמו כן, רצוי כי יכללו גם סעיפים הנוגעים לתשלומי בתי הספר, גנים, חוגים ושיעורים פרטיים.
בנוסף, על ההסכם להגדיר מועד תשלום המזונות וסנקציות במקרה של איחור התשלום.
-
חינוך ובריאות הילדים
כשמדובר בילדים, רצוי כמה שפחות לחשוף אותם לאי הסכמות בין ההורים, במיוחד בתקופת הליך הגירושין, במהלכו עולמו של הילד מתערער ותחושת אי וודאות מציפה אותו, לכן כל הקשור להסכמות עתידיות בעניין הילדים, מומלץ מאוד לכסות מראש.
תקבעו בניכם מהו סוג החינוך המתאים עבור ילדיכם, ככל שההורה שעוזב את הבית מתרחק מאזור מגורי ההורה השני, תעמדו על הגן או בית הספר הנכון ביותר עבור ילדיכם ואפילו דונו על שעת שינה קבועה בשני הבתים, כדי להבטיח שגרה.
בנוסף, תנסו לכסות את ענייני בריאות הילדים, מה קורה במקרי חירום רפואיים? איך מקבלים החלטות רפואיות? האם ילדיכם זקוק לשגרה בריאותית מסוימת?
מאחר ונושאי החינוך והבריאות הם נושאים רחבים ודינמיים לעומת נושאים אחרים, קשה מאוד להקיף כל מקרה עתידי אפשרי. המלצתי היא לתאם פגישה טלפונית או פיזית פעם בכמה חודשים, במהלכה דונו על מקרים ועניינים חדשים שעלו בנושא.
-
המשפחה שלאחר הגירושין
במרבית המקרים, לאחר הגירושין, הצדדים מכירים בני זוג חדשים ולעיתים אף להם יש ילדים משלהם.
מקרים אלה, יכולים ליצור אי נוחות לאחד הצדדים ואף לעלות תחושות מורכבות, לכן העדיפות היא לדון על מצבים אלה מראש.
האם בני זוג חדשים יכולים להשפיע על חינוך הילדים המשותפים? באיזה שלב במערכת היחסים החדשה ניתן לשתף את הילדים בקיומה והאם צריך לעדכן את ההורה השני בכך?
-
כספי הילדים
לאחר הגירושין חשבונות הבנק מופרדים ולכן רצוי לדון על ענייני כספי הילדים מראש.
מה עושים עם קצבאות הילדים שיגיעו מהביטוח הלאומי? איך יחולקו הטבות מס הזכאים הורים לאחר הגירושין?
רצוי אף לעלות את עניין חסכון ילדים, לקבוע סכום חודשי קבוע שיופרש לחיסכון ולקבוע תנאים ואת הגיל בהם הילדים יוכלו להשתמש בכספים אלה.
-
גט וכתובת האישה
האם האישה מסכימה לוותר על כתובתה בתמורה להסכם הגירושין שהושג? האם הצדדים מתחייבים לתת זה לזו גט ללא תנאים נוספים?
לסיום, אדגיש כי אמנם הסכם גירושין הינו אמצעי יעיל ונוח לסיום חיי הנישואין בכבוד וההדיות, תוך פגיעה מינורית בילדים, עם זאת, יש לזכור כי הסכם גירושין קשה מאוד לבטל, ולכן יש לשים לב כי העניינים שלעיל פורטו.
אגדיל ואמר שלמרות שאת ההסכם הצדדים יכולים לכתוב בעצמם וכרצונם, אמליץ להיעזר בעורך דין, מגשר או כל גורם מקצועי אחר, כך שלא ייוצר מצב כי הסכם הגירושין מבוסס על דברים כלליים בלבד.