Ahava_MainPic אהבה, גירושין ומשפט צדק
Ahava_MainPic אהבה, גירושין ומשפט צדק
פנייה לייעוץ אישי



    תביעת נזיקין בשל ניכור הורי

    תופעת ניכור הורי היא תופעה חמורה שפוגעת בהורים ובילד. הקשר בין ילד להוריו הוא קשר החברות הראשוני והבסיסי ביותר שילווה את הילד למשך כל חייו הבוגרים, וניתוקו עשוי לפגוע בהתפתחותו התקינה של הילד.

     

    מגמת תביעות הנזיקין בשל ניכור הורי גברה בשנים האחרונות ותפסה תאוצה ומטרתה היא מחד לגרום להורה המנכר לשנות את דרכו, ומאידך לפצות את ההורה המנוכר על עוגמת הנפש שנגרמה לו. חשוב שתכירו את הכלי המשפטי של תביעת נזיקין כאמצעי התמודדות עם ניכור הורי.

    תוכן עניינים

    האם צד שהתגרש יכול לתבוע צד מנכר בנזיקין?

    כן. ניכור הורי מוכר כעילה למתן פיצויים נזקיים בעוולת רשלנות והפרת חובה חקוקה. בתי המשפט עשויים לפסוק פיצויים במקרים בהם יקבע כי התקיים ניכור הורי ונגרם להורה המנוכר נזק מהניכור. כך במספר פסקי דין נפסקו פיצויים כנגד ההורה המנכר בסך של עשרות אלפי שקלים.

    חשוב לדעת שבמקרים שבית המשפט יקבע כי להורה המנוכר אשם תורם בניכור, הוא עשוי להפחית את הפיצוי או להמנע ממתן הפיצוי כליל.

    כיצד קובעים שמדובר בניכור הורי?

    בית המשפט יבחן את כלל הנסיבות ויסתמך בין היתר גם על חוות דעת מומחים, תסקיר עו"ס, טיעוני הצדדים ובמקרים בהם יקבע כי הילד בוגר מספיק, ישמע את דעתו באופן בלתי אמצעי.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      ניכור הורי הוא מקרה בו ילד מסרב לקיים קשר עם אחד ההורים ומזדהה באופן מלא עם ההורה השני, מבלי שיש לו הסבר המניח את הדעת לסירוב הקשר. כך למשל מקרה בו ילד יתקשה להסביר מדוע הוא מסרב לקיים קשר עם ההורה המנוכר, עלול להעיד על ניכור הורי.

      גם מקרה בו הילד יסביר את הסירוב בסיבות שאינן מציאותיות, במילים ששמע מההורה המנכר, יסרב לדבר על תקופות בהן היה בקשר טוב עם ההורה המנוכר, או יתנהג כאילו לא היו תקופות כאלו מעולם, על אף שאובייקטיבית ניתן יהיה להוכיח שכן התקיימו תקופות כאלו, עלול להעיד על ניכור הורי.

      האם כל מקרה של סרבנות קשר בין הילדים להורה הוא מקרה של ניכור הורי?

      לא. סרבנות קשר שנובעת מהתנהלות ההורה המנוכר, כאשר הסיבות של הילד להמנע מקיום הקשר הן עצמאיות מציאותיות, צפויות ואינן תולדה של הסתה, אינה מעידה על ניכור הורי.

      כך למשל במקרה בו הוגשה תביעת נזיקין כלפי אם שלטענת האב ניכרה אותו, קבע בית המשפט שהאם עשתה מאמצים לשמור על הקשר בין הילדים לאב, אך האב נהג כלפיהם באלימות ואף הורשע במקרה חטיפה של בנו. בית המשפט פסק כי ניתוק הקשר נבע מהתנהלות האב שהרחיקה ממנו את הקטינים, דחה את תביעת האב לפיצוי עקב ניכור הורי ופסק לו הוצאות משפט.

      אילו כלים נוספים קיימים להתמודדות עם ניכור הורי במסגרת הליך הגירושין?

      בנוסף לתביעת נזיקין ניתן לפעול גם במישור של הליך הגירושין על מנת להתמודד עם הניכור ההורי, ולבקש במסגרתו:

      חיוב טיפולים רגשיים

      לבית המשפט הסמכות לחייב את כל הצדדים לעבור טיפולים רגשיים, במטרה לנסות לשקם את הקשר בין ההורים, להפחית את החיכוך ולשקם את הקשר בין הילד להורה המנוכר.

      מדובר באמצעי שיקומי שאינו עונשי, והוא האמצעי הראשוני המועדף על בית המשפט בהליך הגירושין. במרבית המוחלט של המקרים, בטרם נוסו כל האמצעים השיקומיים, בית המשפט לא יאפשר שימוש בכלים אחרים.

      הטלת קנסות על ההורה המנכר

      לבית המשפט הסמכות להטיל קנסות על הפרה של זמני השהות שנקבעו בהחלטה, בפסק דין או בהסכם שקיבל תוקף של פסק דין.

      הפחתת מזונות

      לבית המשפט סמכות להפחית את תשלום דמי המזונות שנקבעו, אולם הוא יעשה שימוש בכלי זה במשורה, שכן המזונות הם זכותו הבסיסית של הילד, מכוח חובתו של ההורה ליזון אותו. רק במקרים חריגים של ניכור הורי או במקרים חריגים בו יקבע כי הילד מורד בהורה המנוכר, בית המשפט יאפשר ביטול או הפחתת מזונות.

      הפחתת זמני שהות עם ההורה המנכר

      לבית המשפט הסמכות להפחית את זמני השהות בין הילד להורה המנכר במקרים קיצוניים במיוחד של ניכור הורי חמור במטרה להפסיק את ההסתה כנגר ההורה המנוכר. בית המשפט יאפשר סעד זה רק במקרים חריגים ביותר.

      תביעה נזיקית ככלי לצמצום נזקי תופעת הניכור ההורי

      בשורה התחתונה, לבית המשפט סמכות לעשות שימוש בכלים המשפטיים מעולם הנזיקין במטרה לצמצם תופעות חברתיות מזיקות. ניכור הורי הוא תופעה חמורה שפוגעת בהורים ובילדים.

      חיוב ההורה המנכר לפצות את ההורה המנוכר על עוגמת הנפש שנגרמה לו מהניכור ההורי, עשוי להפחית את מימדי התופעה ולצמצם את הנזקים שהיא גורמת.

      האמור בתוכן המקצועי באתר Ahava נבדק ואושר אך מובהר שאין לראות בו משום תחליף לייעוץ משפטי ו/או להסתמך עליו בכל אופן שהוא. העושה כן, עושה זאת על דעתו ואחריותו בלבד.

      לייעוץ ראשוני חייג 077-2315790 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף