הזכות של כל אדם לפרטיות היא זכות בסיסית שהוכרה כזכות על בחוק יסוד כבוד האדם וחירותו, ומטרתה להגן על כל אדם פן תפגע פרטיותו וצנעת חייו. המפר זכות זו עשוי למצוא עצמו עומד בפני מאסר של עד 5 שנים לפי הדין הפלילי ובפני חיוב בתשלום פיצויים לפי הדין האזרחי.
פגיעה בפרטיות בין בני זוג בהליכי גירושין, מתרחשת מעת לעת, ואנו עדים לכך בעיקר כשמדובר בעניינים הכי רגישים של בני הזוג. מתי ניתן לתבוע בגין פגיעה בפרטיות, ואילו הגנות מעניק החוק למי ששיתף מידע אישי על בן זוגו בהליכי הגירושין? התשובות לשאלות אלו ואחרות במאמר שלפניכם.
דוגמאות לפגיעה בפרטיות בהליכי גירושין
ישנן דוגמאות שונות לפגיעה בפרטיות במיוחד במסגרת הליך הגירושין, כשהרגשות גועשים והכעסים עולים מעל לפני השטח. הדוגמא הקלאסית והמפורסמת, היא במקרים של ריגול של בן זוג במטרה להוכיח בגידה.
לבגידה יש משקל רב בבואם של בני הזוג להתגרש בבית הדין הרבני. הוכחת בגידה עשויה לחייב את הצד השני לתת או לקבל גט בניגוד לרצונו. כמו כן משמעותה הכלכלית של הוכחת הבגידה בבית הדין הרבני יכולה להיות גבוהה. הוכחת בגידה עשויה להכריע דיון בעניין חובת הבעל לשלם לאישה את כתובתה. מדובר בסכומים גבוהים שעשויים להגיע לסכומים של מאות אלפי שקלים.
יחד עם זאת, פגיעה בפרטיות על מנת להוכיח בגידה, היא אסורה על פי חוק ועשויה לחייב את מי שהפר את הזכות בפיצוי נזקי גבוה מאוד.
כך למשל במקרה שבעל התקין מצלמות בחדר השינה של גרושתו, בית המשפט פסק לחייב את הבעל בסכום הפיצוי המקסימלי ללא הוכחת נזק, בסך של 100,000 ₪, בנוסף לתשלום הוצאות משפט. חשוב לדעת גם, שהראיות שהושגו באמצעות פגיעה בפרטיות אינן קבילות, ובית הדין הרבני לא יכול לעשות בהן שימוש.
עורך דין לענייני משפחה יסייע לכם במקרה שתבקשו להוכיח בגידה, וייעץ לכם כיצד לאסוף ראיות לקיום הבגידה, מבלי לקחת סיכון שתוגש כנגדכם תביעה בגין פגיעה בפרטיות.
בנוסף ישנם מקרים בהם בני הזוג חושפים מידע שנאמר בחדרי חדרים, לאדם אחר או לכלל הציבור, למשל פרסום פומבי של קשיים נפשיים, פרטיים מיניים, בעיות בריאותיות. כמו כן יתכן גם פרסום של מידע עסקי על העסק של אחד מבני הזוג, שיפגע בהכנסות העסק, ועשוי להגדיל לאין שיעור את הפיצוי שעשוי להפסק כנגד מי שהפר את הפרטיות.
מה ומתי ניתן לתבוע צד בגין פגיעה בפרטיות?
במקרים של פגיעה בפרטיות ניתן לתבוע צד בגין פגיעה בפרטיותו בגין עוולה נזיקית ולזכות בפיצוי כספי של עד 50,000 ₪ ללא הוכחת נזק, ועד 100,000 ₪ אם הוכח שהפרסום בוצע בזדון (ללא הוכחת נזק). במקרים בהם יוכח נזק, ילקח בחשבון גם אומדן הנזק שנגרם.
פגיעה בפרטיות תהייה באחד מהמקרים המנויים בחוק, בקצרה נסקור את המקרים הנפוצים הרלוונטיים שלפגיעה בפרטיות בן זוג בהליך גירושין:
- בילוש, התחקות אחרי אדם העלולים להטרידו או הטרדה אחרת
- האזנת סתר אסורה
- צילום אדם ברשות היחיד
- פרסום תצלומו ברבים בנסיבות שעשויות להשפיל או לבזות אותו
- פרסום הנוגע לצנעת חייו האישיים, לרבות עברו המיני, מצב בריאותו והתנהגותו ברשות היחיד
האם יש מקרים בהם תותר פגיעה בפרטיות של בן זוג?
כן. חוק הגנת הפרטיות מונה את ההגנות לפיהן פגיעה בפרטיות לא תהווה עוולה אזרחית:
פרסום מותר – כהגדרתו בחוק לשון הרע התשכ"ה-1965 לפיו במקרים של פרסום על ידי גופים מדיניים, או במקרים של פרסום במסגרת הליך משפטי הפרסום הינו פרסום מותר שאינו מהווה פגיעה בפרטיות.
תום לב – במקרים בהם שיתוף המידע מהליכי הגירושין נעשה בתום לב ולא נעשה במטרה להשפיל או לפגוע בבן הזוג בנסיבות המתוארות בחוק, השיתוף לא יהווה פגיעה בפרטיות. כך למשל שיתוף בני המשפחה הקרובה בפרטי הסכסוך, בתום לב, במטרה לקבל אוזן קשבת, לא יהווה הפרה של זכות הפרטיות.
האם ניתן לתבוע בגין פגיעה בפרטיות, בן זוג שפרסם במסגרת הליך משפטי מסמכים מהליך משפטי אחר?
חוק הגנת הפרטיות מספק הגנה מפני משפט אזרחי בשל פגיעה בפרטיות שנעשתה בדרך של פרסום שהוא מוגן לפי סעיף 13 לחוק איסור לשון הרע. בהתאם לקבוע בחוק, פרסום מסמכים משפטיים מהליך אחר במסגרת ההליך המשפטי, או תוך כדי דיון משפטי, לא יהווה פגיעה בפרטיות המזכה בפיצויים.
שמרו על פרטיות משפחתכם בהליך הגירושין
בשורה התחתונה, פגיעה בפרטיות במסגרת הליך הגירושין היא עוולה נזיקית שהפיצוי עליה יכול להגיע למאות אלפי שקלים.
הימנעו מלפגוע בפרטיות בן הזוג במסגרת הליך הגירושין, שמרו על הפרטיות שלכם, ואל תשכחו שבסופו של יום, לאחר גמר ההליך, אתם ממשיכים להיות הורים משותפים לילדיכם. דאגו גם לטובתם ולפרטיותם.