רבים מהישראלים מעוניינים בהוצאת דרכון אוסטרי, בעיקר לאור העובדה שהמחזיקים בו נהנים ממגוון רחב של זכויות והטבות.
רוצים לדעת אם גם אתם זכאים לדרכון אוסטרי? איך ניתן להוציא דרכון אוסטרי ומדוע בכלל כדאי לעשות זאת? המאמר הבא עשוי לסייע לכם.
מי זכאי לקבלת דרכון אוסטרי?
הזכאים לקבלת דרכון אוסטרי הם צאצאים לאזרחי אוסטריה שעזבו את מדינת אוסטריה בין השנים 1933-1955 כתוצאה מעליית השלטון הנאצי ורדיפותיהם.
חשוב לציין, כי אלו שנולדו לאחר שנת 1945 אינם זכאים להתאזרחות מחדש ולכן גם צאצאיהם לא יהיו זכאים להוצאת דרכון אוסטרי.
איך מוציאים דרכון אוסטרי?
על מנת להגיש בקשה להוצאת דרכון אוסטרי יש תחילה לאסוף מסמכים המוכיחים את זכאותכם לקבלת דרכון אוסטרי.
המסמכים צריכים להעיד הן בדבר זכאותו של בעל האזרחות המקורי והן בדבר הקשר המשפחתי בין המבקש דרכון אוסטרי לבין בעל האזרחות.
ניתן להוכיח כי אכן מדובר באזרח אוסטריה שזכאותו נשללה או נמנעה ממנו ע"י צירוף מסמכים שונים כגון תעודת לידה של בעל האזרחות, תעודת גולה, תעודת בית ישן, דרכונים אוסטריים ישנים וכדומה.
מסמכים העשויים להוות הוכחה אודות הקשר המשפחתי בין מבקש הדרכון לבין בעל האזרחות המקורי הם תעודת לידה, תעודת זהות, ומסמכי מצב אזרחי אחרים כגון תעודת נישואין.
מסמכים נוספים יצורפו לתיק המסמכים בהתאם לדרישת הרשויות באוסטריה ובהתאם לנסיבות המקרה.
לאחר המצאת המסמכים הרלוונטיים, יש להעביר את התיק לתרגום והחתמת נוטריון. כשתיק בקשת האזרחות מוכן, הוא יוגש לרשויות אוסטריה לאישור.
האם ניתן להחזיק בדרכון ישראלי ואוסטרי גם יחד?
כיום, ניתן להחזיק בדרכון ישראלי ואוסטרי גם יחד.
אזרח ישראלי שנמצא זכאי לאזרחות אוסטרית בשל העובדה כי הינו צאצא לנרדפי הנאצים, יוכל להחזיק באזרחות כפולה ולא יידרש לוותר על אזרחותו הישראלית.
האם בן/בת הזוג של אזרח אוסטריה זכאי לדרכון אוסטרי?
בן/בת הזוג של אזרח אוסטריה אכן זכאי לקבלת דרכון אוסטרי, אולם זכאות זו אינה אוטומטית ודרכון יינתן לבן/בת הזוג בתנאים מסוימים.
על מנת שבן/בת הזוג שאינו אזרח אוסטריה יהיה זכאי להתאזרחות ולקבלת דרכון אוסטרי, על בני הזוג לשהות שהות חוקית באוסטריה לפרק זמן מינימלי של שש שנים, ועל תקופת השהות להיות רציפה.
על כן, תנאי נוסף לקבלת הדרכון האוסטרי הוא כי בני הזוג מנהלים משק בית משותף לאורך 5 שנים לפחות במסגרת נישואין או זוגיות רשומה.
האם שירות צבאי עלול למנוע את קבלת הדרכון האוסטרי?
שירות צבאי אכן עלול למנוע את קבלת הדרכון האוסטרי, אולם ברוב המקרים לא כך הדבר ושירות צבאי ישלול את קבלת הדרכון רק במקרים מסוימים.
החוק האוסטרי, מסבירה עורכת דין מיטל גולן, קובע כי שירות התנדבותי בצבא זר שולל את הזכאות לקבלת דרכון אוסטרי. אך כיוון שבמדינת ישראל השירות בצה"ל הוא שירות חובה, לא מדובר בשירות התנדבותי ולכן השירות הצבאי לא שולל את הזכאות.
על אף האמור לעיל, שירות קבע לדוגמא, מהווה שירות בצבא זר מבחירה.
לכן, ישראלי המשרת בקבע בהווה אינו זכאי להוצאת דרכון אוסטרי, ובמידה שמדובר בישראלי בעל אזרחות אוסטרית, אזרחותו תישלל עם כניסתו לשירות קבע.
עם זאת, מי ששירת שירות קבע בעבר, יהיה זכאי להגיש בקשה להתאזרחות ולקבלת דרכון אוסטרי.
האם כדאי להוציא דרכון אוסטרי?
בהחלט כדאי להוציא דרכון אוסטרי, זאת בעיקר לנוכח היתרונות הרבים שזכאים להם המחזיקים בדרכון:
- הדרכון האוסטרי מעניק מגוון אפשרויות בתחום התעסוקה – המחזיקים בדרכון אוסטרי רשאים לעסוק בכל רחבי מדינות האיחוד האירופי, ונהנים מאפשרות רכישת נכסים, קבלת משכנתאות, ביצוע השקעות, וקבלת עזרה במיסוי בעת פתיחת עסק חדש.
- לימודים אקדמיים – למחזיקים בדרכון האוסטרי נפתחת אפשרות ללמוד במוסדות האקדמיים הטובים והיוקרתיים בעולם. על כן, הלימודים באוניברסיטאות מסובסדים באופן מלא או חלקי, כך שמדובר ביתרון אטרקטיבי במיוחד.
- זכאות למגורים – המחזיקים בדרכון אוסטרי רשאים לנוע בחופשיות בין מדינות האיחוד האירופי ללא צורך בהמתנה מרובה בשדות התעופה ובבירוקרטיה ארוכה.
בנוסף, האזרחיים האוסטריים פטורים מהצאת וויזה בעת כניסה למדינות כגון ארה"ב או אוסטרליה.
לסיכום, מומלץ לבדוק האם גם אתם זכאים לדרכון אוסטרי, ובמידה שנמצאתם זכאים, יש לממש את זכאותכם בהקדם על מנת להנות מההטבות והזכויות שפורטו לעיל.