נשים רבות כיום מנהלות מערכת יחסים זוגית, מבלי נישואין. חלקן מנועות חיתון שאינן רשאיות להינשא בישראל, חלקן למודות גירושין כואבים המצויות בפרק חדש בחייהן, חלקן בוחרות בכך מנסיבות אידיאולוגיות, וחלקן בוחרות פשוט להמנע ממיסוד הקשר.
יהיו הנסיבות שהובילו אותך שלא להינשא אשר יהיו, עלייך לדעת שעל אף שנדמה שהקשר בין ידועים בציבור אינו רשמי, יש לו השלכות משפטיות משמעותיות על הזכויות שלך בדירת המגורים המשותפת לך ולבן זוגך.
איך מכירים באישה כידועה בציבור?
הדרך הטובה ביותר להכיר באישה כידועה בציבור היא באמצעות הסכם חיים משותפים, שיגדיר את בני הזוג כידועים בציבור.
בהעדר הסכמה, בית המשפט יכיר בידועה בציבור אם יוכח בפניו כי בני הזוג ניהלו חיים משותפים במשק בית משותף, והם קשרו את גורלם זה עם זה. בית המשפט יבחן את מכלול הנסיבות בכל מקרה יבחן לגופו, כגון מגורים משותפים, תקופת הקשר הזוגי, אופי השיתוף הכלכלי בין בני הזוג וכדומה.
האם ידועה בציבור זכאית לחלק בדירת בני הזוג?
כאשר הדירה בה מתגוררים בני הזוג לא רשומה על שם הידועה בציבור, אין לה זכות אוטומטית לחלק בדירת בני הזוג, ואין בקשר הזוגי לבדו על מנת להקנות לה זכויות בדירה. על מנת לקבוע האם ידועה בציבור זכאית לחלק בדירת בני הזוג, בית המשפט ידרש לבחון את המאפיינים שלהלן:
האם חלה כוונת שיתוף ספציפית בדירה?
בית המשפט לא מסתפק בכך שבני זוג היו ידועים בציבור, אלא יש להוכיח כוונת שיתוף ספציפית בדירת המגורים, על אף שזו נרשמה על שם אחד מבני הזוג בלבד.
כפי שמסביר עו"ד שי קדמי בישראל היום – על מנת להוכיח כוונת שיתוף ספציפית בדירה, ניתן למשל להראות ניהול חיי משפחה בדירה, גידול ילדים משותפים, תשלומים שהשקיעה הידועה בציבור ברכישת הדירה, תשלומי משכנתא משותפים, השבחה ושיפוץ הדירה מכספים של הידועה בציבור או מכספים משותפים וכו'.
הסיבות לרישום הדירה על שם בן זוג אחד בלבד
בית המשפט יבחן את הנסיבות שהובילו לרישום הדירה על שם בן זוג אחד בלבד. אם יוכח בפני בית המשפט שהדירה נרשמה על שם בן הזוג בלבד שלא במטרה להפריד את הרכוש, יתכן והידועה בציבור תהיה זכאית לחלק בדירת בני הזוג.
הסיבות לכך שבני הזוג לא נישאו
במכלול השיקולים, ישקלו גם הנסיבות לכך שבני הזוג לא נישאו. במקרים בהם בני הזוג לא נישאו בשל נסיבות שמנעו את הנישואין או הקשו עליהם להינשא, הסיכוי שהידועה בציבור תזכה לחלק בדירה יהיה גדול יותר.
כך למשל במקרים בהם בני הזוג היו בני דתות שונות ולא יכלו להתחתן בישראל, אך נהגו כבני זוג נשואים לכל דבר ועניין. מנגד במקרים בהם בני הזוג לא נישאו במטרה לנהוג בהפרדה רכושית ולהמנע משיתוף כלכלי, הסיכוי שלידועה בציבור יהיה חלק בדירה, יהיה קטן יותר.
האם לידועה בציבור זכות ירושה בדירה שבבעלות בן הזוג?
כן. סעיף 55 לחוק הירושה משווה את מעמדה של ידועה בציבור למעמדה של אישה נשואה. לפיכך, בהעדר צוואה, ידועה בציבור זכאית לרשת מחצית מרכושו של בן הזוג שנפטר, אם בן הזוג הותיר אחריו צאצאים או הורים, ושני שליש אם בן הזוג הותיר אחריו סבים אחים או צאצאיהם.
על מנת שידועה בציבור תזכה לרשת את בן הזוג, עליה להוכיח שערב מותו של בן הזוג, הם חיו חיי משפחה במשק בית משותף, ובתנאי שאף אחד מהם לא היה נשוי.
חשוב לדעת, שעל מנת לזכות בחלקה בירושה, בן הזוג לא חייב להתגורר עמו באותה דירה ערב מותו, אך בהעדר מגורים משותפים, נטל ההוכחה כי הוא היה בן זוגו בשעת מותו, יהיה רב יותר. כך למשל במקרים בהם בן הזוג עבר להתגורר בהוסטל בערוב ימיו, והידועה בציבור המשיכה להפגש עמו ולנהל עמו חיי זוגיות במגבלות הקיימות, יתכן והיא תוכל להוכיח חיים משותפים, על אף המגורים הנפרדים.
האם לידועה בציבור זכות לרשת את מלוא דירת המגורים של בן הזוג לפי סעיף 11 לחוק הירושה?
כן, ידועה בציבור עשויה להיות זכאית לרשת, בדומה לאישה נשואה, את מלוא דירת המגורים המשותפת לה ולבן זוגה. על אף שלשון החוק נוקטת במילה "נשוי", הפסיקה קבעה כי סעיף החוק חל גם על ידועים בציבור.
התנאים לכך שהידועה בציבור תירש את מלוא דירת המגורים של בן הזוג הם:
- דירת המגורים כלולה בעיזבונו של בן הזוג.
- בן הזוג לא הותיר אחריו ילדים, הורים או נכדים.
- הם לא היו נשואים לאף אדם אחר.
- הם היו בני זוג במשך 3 שנים לפחות.
- הם גרו יחד בדירת בן הזוג ערב מותו.
הסכם זכויות ידועה בציבור בדירה
בשורה התחתונה, לבת זוג ידועה בציבור עשויות להיות זכויות בדירה, גם בהעדר רישום הדירה על שמה, כל עוד לא נקבע אחרת בהסכם ממון.
הדרך הטובה ביותר להבהיר את מעמדה של בת הזוג הידועה בציבור ואת זכויותיה בדירה, ולהמנע ממחלוקות עתידיות, היא באמצעות הסכם חיים משותפים שיהווה ראייה ברורה לקשר בין בני הזוג, וישקף את רצון הצדדים הספציפי הנוגע לדירת המגורים, באופן הברור והמהימן ביותר.