אנשים רבים נוטים להגיע להחלטה להתגרש מבן זוגם באופן מהיר, ללא מחשבה רצינית ועמוקה קודם לכן. ואולם, כל אדם צריך לשאול את עצמו מספר שאלות לפני החלטתו הסופית להתגרש. מאמר זה יציג את החשובות שבשאלות אלה.
עד כמה אני באמת רוצה להתגרש?
לעתים, מתנהלים בין בני זוג ויכוחים וריבים קשים למדי, שיכולים להגיע עד לכדי צעקות, מה שגורם לאחד מבני הזוג, או לשני בני הזוג, להיות נתונים בסערת רגשות, ולהגיב באופן קיצוני לכל סיטואציה, ולרבות לכל הקשור למערכת היחסים בין בני הזוג. אחת מהתגובות הנפוצות ביותר היא להביע רצון להתגרש.
ואולם, בכל מקרה של מריבה שכזו, חשוב שאותו בן זוג ימתין עד שיגיע לרגיעה, בטרם הוא מכריז על רצונו להתגרש. בעת מריבה, נוטים בני הזוג לשכוח שלגירושין יש משמעות עצומה והשפעה של ממש על המשך החיים של כל אחד מהם, ולכן יש צורך ברצון אמיתי להתגרש, אחר מחשבה ארוכה, שקולה, רצינית ועמוקה, כדי לעשות כן.
האם אין פתרון מידתי ומתון יותר מאשר גירושין?
כאמור, לגירושין יש משמעות עצומה והשפעה של ממש על המשך החיים של כל אחד מבני הזוג. לכן, לפני ההחלטה להתגרש, יש להגיע למסקנה חד משמעית שלמערכת היחסים בין בני הזוג אין כל פתרון מידתי ומתון יותר מאשר גירושין.
ניתן לבחון זאת, למשל, באמצעות פנייה להליך גישור. המגשר אינו מכיר את בני הזוג, כך שהוא לא מעדיף צד מסוים על פני צד אחר ופועל לטובת אותו הצד. הוא מגיע למסקנותיו רק באופן מקצועי, והוא מציב מעין "מראה" בפני בני הזוג, המשקפת להם את מצב מערכת היחסים ביניהם, שאולי הם לא הצליחו לראות עקב כך שהיו נתונים – שניהם או אחד מהם – בסערת רגשות. במקרים רבים, מוצא המגשר כלים מידתיים ומתונים יותר מגירושין, שהענקתם לבני הזוג יכולה לפתור את המצב המורכב שבו הם נמצאים, מבלי שיהיה צורך שיתגרשו.
כמו כן, ישנן התרחשויות מיוחדות שיכולות להעיד על כך שהפתרון הנכון עבור בני הזוג הוא גירושין. למשל, אם אחד מבני הזוג מנסה להתחמק משהיות משותפות עם בן זוגו, ומעדיף להיות עם כל אדם אחר כמעט מלבדו, אם האווירה בין בני הזוג היא "קרה" לאורך זמן, אם התקשורת בין בני הזוג היא דלה ואין "שפה משותפת" ביניהם, ולרבות אם בעבר כבר היה משבר בין בני הזוג והם פנו לייעוץ, וכעת יש ביניהם משבר נוסף – ככל הנראה שהמסקנה היא שעל בני הזוג להתגרש זה מזה, עם כל הקושי שבדבר.
מה יקרה ביום שאחרי הגירושין והאם אני מוכן לזה?
כל אדם צריך להבין שחייו לאחר גירושיו, יהיו שונים באופן משמעותי מחייו כאדם נשוי.
למשל, אם לבני הזוג יש ילדים משותפים, הרי שלאחר הגירושין כל אחד מבני הזוג יתראה עם הילדים בתדירות נמוכה יותר. בנוסף, יתכן והאדם השוקל להתגרש יהיה זה שיעזוב את הבית אם וכאשר יתגרש מבן זוגו. יתכן שעקב כך, הוא יצטרך לשכור דירה, ואף לשנות את מקום עבודתו. על אותו אדם לחשוב, בטרם ההחלטה להתגרש, האם מצבו הכלכלי יאפשר לו לעמוד בתנאים אלה.
רק אם אותו אדם מוכן באופן מלא לכל אלה, ניתן "להשאיר את אפשרות הגירושין על השולחן".