מסתבר שגם מי שלא מתחתן כדת וכדין, ומוגדר בימינו "ידועים בציבור" עובר תהליך גירושין די דומה למי שכן נשוי, מבחינת משמורת ילדים ומזונות, חלוקת רכוש ו"הפרדת כוחות". האם ההליך מתבצע אחרת? מה חשוב לדעת לגבי גירושין של ידועים בציבור? כל המידע לפניכם.
מה ההבדל בין ידועים בציבור לבין נשואים?
המושג "ידועים בציבור" מתייחס לבני זוג אשר מקיימים משק בית משותף לאורך שנים, ייתכן והביאו לעולם ילדים משותפים, מקיימים שותפות כלכלית של הלוואות משותפות, אולי גם משכנתא, כלומר מלבד החלק "הרשמי" של החתונה, מדובר בזוג לכל דבר. לעיתים הגדרה זו מאפיינת בני זוג שכבר היו נשואים בעבר לאנשים אחרים וכעת מקיימים מה שנקרא "פרק ב" ולא ממהרים להתחתן.
הגדרה זו גם מקובלת עבור חלק מהזוגות החד מיניים, אשר לא יכולים להתחתן ברבנות ואולי בחרו לקיים טקס אחר, לא רשמי ולא הלכתי שנוגע לדת היהודית. עד כאן הכל ברור, אולם מה קורה כשבני זוג "ידועים בציבור" רוצים לסיים את מערכת היחסים שלהם, להיפרד, להתגרש?
האם ידועים בציבור מקיימים הליך פרידה פורמאלי?
בני זוג ידועים בציבור לא מחויבים לקיים הליך פרידה פורמאלי, שלא כמו בני זוג נשואים לדוגמא, אשר מגישים תביעת גירושין לבית הדין הרבני. באופן רשמי הם לא מתגרשים אלא נפרדים.
כיצד מתבצע הליך גירושין של ידועים בציבור?
- ידועים בציבור לא מקיימים הליך גירושין פורמלי כמו זוגות נשואים, הם לא יכולים להתגרש, מכיוון שרק מי שהתחתן ברבנות יכול להתגרש.
- כשבני זוג ידועים בציבור מעוניינים לסיים את מערכת היחסים ביניהם ולהיפרד, מדובר בהליך שמתבצע באמצעות הסכם בין הצדדים, או תביעה לבית המשפט לענייני משפחה.
כיצד מתבצע הליך חלוקת הרכוש בין ידועים בציבור?
חלוקת רכוש בגירושין היא אחד התחומים המהותיים בהליך גירושין, או במקרה של ידועים בציבור, בהליך הפרידה. בני זוג ידועים בציבור מחזיקים רכוש משותף כמו זוגות נשואים, ועליהם לבצע חלוקת רכוש בעת הפרידה. ניתן לבצע את הליך חלוקת הרכוש באמצעות הסכם בין הצדדים, או באמצעות תביעה בבית המשפט.
מה המסגרת המשפטית שדנה בחלוקת הרכוש של ידועים בציבור?
במקרה של בני זוג נשואים, הם יכולים להגיש תביעת גירושין לבית המשפט לענייני משפחה, או לבית הדין הרבני. בכל מקרה הליך הגט נעשה בבית הדין הרבני, ולא ניתן לפנות שתי ערכאות משפטיות במקביל.
במקרה של בני זוג ידועים בציבור, הם לא יכולים לפנות לבית הדין הרבני על מנת לסיים את יחסיהם, מכיוון שלא התחתנו ברבנות. באפשרותם להגיש תביעה לבית המשפט לענייני משפחה, ולדון במסגרת ערכאה משפטית זו בכל הסוגיות הנודעות לפרידה: משמורת ילדים, מזונות, חלוקת רכוש ועוד.
הסכם פרידה במקום תביעה
אפשרות נוספת שעדיפה כמובן ברוב המקרים, היא להגיע למצב של הסכם מחוץ לכותלי בית המשפט, בנודע לפרידה וחלוקת רכוש, משמורת ילדים, וכל הנושאים המהותיים. עו"ד איריס טנצר מבהירה כי ניתן לבצע הסכם כזה באמצעות עורך דין, ובהסכמת שני הצדדים, והוא יהיה בעל תוקף משפטי. רק במקרה בו הצדדים אינם מגיעים להסכמה ביניהם, הם יפנו את טענותיהם מול בית המשפט, בתביעה במסגרת בית המשפט לענייני משפחה.
מה הדין במקרה של בני זוג ידועים בציבור שנפרדים?
- משמורת ילדים – אין הבדל במקרה הזה בין בני זוג שנשואים, ובני זוג שאינם נשואים והחליט להיפרד. בכל מקרה של ילדים קיים תא משפחתי, ויש לדון בהסכמי המשמורת לכל דבר.
- מזונות – גם לגבי המזונות חלה חובת מזונות על כל הורה, בין אם הוא נשוי או לא. אין קשר בין הגדרת הקשר הזוגי של ההורים לבין תפקידם כהורים.
- חלוקת רכוש – בני זוג שצברו רכוש משותף, ואינם רשומים כנשואים, בכל מקרה צריכים להגיע להסכם על חלוקת הרכוש. ההמלצה היא לבצע את הליך חלוקת הרכוש מול עורך דין אשר בקיא ב"נישה" הזאת, ויכול לסייע לצדדים להגיע להסכם שכולל את כל הפרטים לגבי הרכוש שלהם. כאמור, ניתן להגיע להסכם מחוץ לכותלי בית המשפט, ובאין מנוס, ניתן להגיש תביעה בבית המשפט לענייני משפחה.
הסכם ממון אצל ידועים בציבור
הסכם ממון, אשר מסדיר את ענייני הרכוש והממון בין בני הזוג, ועניינים מהותיים נוספים כגון משמורת ילדים, בהחלט יכול להיחתם אצל בני זוג ידועים בציבור. הסכם הממון צריך להיות מאושר מראש על ידי בית המשפט לענייני משפחה וכך יחייב את הצדדים בעתיד.