Ahava_MainPic אהבה, גירושין ומשפט צדק
Ahava_MainPic אהבה, גירושין ומשפט צדק
פנייה לייעוץ אישי




    בדיקת אבהות – שאלות נפוצות (ותשובות)

    בדיקת אבהות - שאלות נפוצות (ותשובות)

    תוכן עניינים

    מהי בדיקת אבהות?

    בדיקת אבהות היא בדיקה אשר מבצע אדם שרוצה או נדרש לבחון קיומה של אבהות. הבדיקה מבוצעת רק בצו בית משפט הדורש את ביצועה.

    היכן בחוק מעוגן הנושא של בדיקת אבהות?

    הנושא מעוגן בחוק מידע גנטי. החוק מבהיר את התנאים והנסיבות שבהם ניתן לבצע בדיקת אבהות. כמו כן, לפי חוק זה בדיקת אבהות תבוצע רק באם ניתן צו בית משפט שמחייב או מאפשר את ביצוע הבדיקה.

    מי רשאי לדרוש ביצוע בדיקה?

    כל אחד מהצדדים- הגבר עצמו האישה ואף הילד על ידי אפוטרופוס מכוח זכות ההתחקות.

    מהי זכות ההתחקות?

    זכות ההתחקות היא זכותו של קטין לדעת מי הם הוריו הביולוגים ומהו מוצאו. זכות זו מוכרת בחוק הישראלי כזכות יסוד ומנויה תחת חוק יסוד כבוד האדם וחרותו.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      האם קיימים מקרים שבהם בית המשפט לא מאשר בקשה לביצוע בדיקת אבהות?

      באם לא הוצגו ראיות המעידות של קיומה של אבהות ובאם הדבר אינו משרת את טובתו של הילד כמו במקרה של חשש לממזרות.

      באיזה דרכים ניתן לבצע את הבדיקה?

      1. בדיקת דם.
      2. בדיקת רקמות.
      3. בבחינה של דגימת שיער או רוק של הילד ושל הגבר.

      מהי רמת הדיוק של בדיקת אבהות לפי סוג דם?

      בדיקת אבהות מסוג זה יכולה לשלול קיומה של אבהות אך לא להוכיחה באופן וודאי זאת בשל העובדה שלאנשים רבים קיימת מערכת דומה של סוג דם. לכן בכדי להוכיח אבהות באופן מלא יש לבצע בדיקה לסיווג רקמות שהינה בעלת אחוזים גבוהים מאוד של דיוק.

      האם יש מקרים שבהם מבוצעת בדיקה חוזרת?

      באם עולה חשש שתוצאות הבדיקה לקויות יכול לעלות צורך לביצוע בדיקת אבהות חוזרת. על מנת לבצע בדיקה חוזרת על מבקש הבדיקה לפנות לבית המשפט לענייני משפחה שינתן לכך צו. הבקשה תאושר רק במקרים שבהם השתכנע בית המשפט שקיים ליקוי ממשי בבדיקה שכבר בוצעה. על כן אם אין הוכחה ממשית לליקוי בבדיקה אין טעם להגיש בקשה לביצועה של בדיקה נוספת.

      האם אפשר לכפות על גבר לבצע את הבדיקה?

      בית המשפט לא רשאי לכפות על גבר לבצע בדיקת אבהות בכוח בניגוד לרצונו. יחד עם זאת, בית המשפט רשאי לחייב את הגבר לעבור בדיקה בצו שיפוטי, לאחר שניתנה לו הזדמנות להתנגד לכך, ובתנאי שהשתכנע בית המשפט בקיומו של סיכוי סביר שהגבר הוא האב הנטען.

      מה המשמעות של סירוב להיבדק?

      בית המשפט רשאי להטיל על הגבר המסרב קנס ועונש מאסר. כמו כן, רשאי בית המשפט לקבוע אהבות גם בהיעדר בדיקה באם הוצגו בפניו ראיות מספקות המאששות את טענת האבהות.

      מהן ההשלכות של ביצוע בדיקת אבהות?

      תקום לאב זכות המשמורת והוא יחויב בתשלום מזונות ילדים. כמו כן, יש לכך השלכות גם על תחום הירושה, שהרי לפי החוק אותו הילד יוגדר כיורש של אביו.

      המסמכים שיש לצרף לבדיקת אבהות

      1. צו המאשר את עריכת בדיקת האבהות. הצו ניתן על ידי הערכאה השיפוטית המוסמכת שהיא בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הדתי. ללא הצו לא ניתן לערוך את בדיקת האבהות.
      2. צילום תעודת זהות או מסמך מזהה אחר של הנבדקים.
      3. שתי תמונות פספורט עדכניות של כל הנבדקים.

      בדיקת האבהות כוללת את הבדיקה הרפואית, עריכת חוות הדעת הרפואית, ומשלוח התוצאות לבית המשפט או בית הדין, והיא כרוכה בעלות שנעה בין כ-2,000-3,000 ₪ לכל נבדק.

      מאיזה סיבות בד"כ גברים מסרבים לבדיקת אבהות?

      ניסיון להתכחש לאבהות – הסיבה העיקרית לכך שגברים מסרבים לעבור בדיקת אבהות, היא שהם חוששים מהתוצאות.

      גברים חוששים לגלות כי התוצאות שונות ממה שציפו. הם חוששים לגלות את אבהותם, וחוששים מההשלכות של האבהות, החיוב הכספי, ההתחייבות הרגשית, ושינוי מסלול חייהם המוכר מסרבים לבדיקת אבהות.

      חשוב להבין כי עמידה דווקנית על הסירוב לערוך את הבדיקה, ללא כל הסבר מוצדק, לא יעזור במצב שהוגשה תביעת אבהות, ואף יזיק לסרבן. שכן הסירוב לערוך בדיקת אבהות עלול לעלות להם בכך שהם יוכרזו כאבי הילד, גם מבלי לערוך את הבדיקה.

      חשש מהבדיקה הגנטית – ישנם אנשים שחוששים מהבדיקה הגנטית עצמה. רבים חושבים שמדובר בבדיקה פולשנית וכואבת, שתפגע בהם, חלקם אף חרדים ממחטים, או מפחדים להתקרב לבתי חולים. חשוב לדעת שמדובר בבדיקת רוק פשוטה שניטלת מרירית הלחי (ולא בבדיקת דם), והיא אינה כואבת או מזיקה, אלא כרוכה באי נעימות קלה ביותר.

      האמור בתוכן המקצועי באתר גירושין ועו"ד נבדק ואושר אך מובהר שאין לראות בו משום תחליף לייעוץ משפטי ו/או להסתמך עליו בכל אופן שהוא. העושה כן, עושה זאת על דעתו ואחריותו בלבד.

      לייעוץ ראשוני חייג 077-2315790 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף